Huset

Det alternative valg: stråtaget

For mange mennesker står landhuset med sit stråtag som et romantisk arkitektonisk vidunder, der efterlader indtryk og giver hjemmet en særlig charme. Stråtaget er dog ikke kun at finde på de hvidkalkede bondehuse nu til dags, hvor der også designes arkitekthuse, som bliver født med det helt særlige tag.

Her følger en kort guide til stråtage.

Hvor kommer taget fra?

Et stråtag er lavet af strå eller tagrør, som typisk hentes i vadeområder. Tagtypen var særdeles populær i både landområder og inde i byen, men blev allerede i 1800-tallet mindre og mindre populært, da der var forbundet stor brandfare ved dem. Her skal det hurtigt indskydes at brandsikringen naturligvis af utallige gange bedre i dag end da.

Det har blandt andet medført, at der i dag igen er ved at komme gang i forretningerne hos de danske tækkemænd.

Hvad er fordelen ved et stråtag?

Der er flere gode fordele ved at investere i et stråtag. Selvom mange tagrør i dag er importeret fra østen, er de med til at skabe bæredygtighed, fordi de indgår i naturens kredsløb. De mange tagrør skaber en udligning i Co2-bruget ved at binde kuldioxid, mens de vokser (husk på det er organiske materialer).

Foruden at være positivt i forhold til Co2-udslippet, er det en skøn løsning at se på. I det danske landskab går tagtypen som hånd i handske. Selv når vejr og vind får lav at sætte sine præg på taget, er det stadig smukt at se på, da det ganske enkelt får sjæl og charme med tiden. Derudover er det muligt at få lavet skønne udformninger, der flugter elegant og tæt langs huset, skæres med skrå kant og har smukke rygninger.

I Holland er taget meget populært, og det har ført til mange helt unikke huse med stråtagsløsninger, som er værd at lade sig inspirere af.

Økonomisk set er taget heller ikke blandt de dyreste. Det er som sådan heller ikke blandt de billigste, men taget i betragtning, du får en unik og håndbundet løsning, er en pris på stråtag relativt beskeden.

Hvilke ulemper har stråtaget?

Da taget er et naturprodukt, skal det løbende repareres. Dette er ikke forbundet med store omkostninger, hvis du følger din tækkemands anbefalinger og selv kontrollerer fra tid til anden.

Taget skal nogle gange bekæmpes for alger, der ellers kan kvæle taget, der har brug for at kunne ånde.

Det er ligeledes muligt, at din forsikringspræmie kan stige en smule. Til gengæld kan du nedbringe den ved at få brandsikret stråtaget af en ekspert.

You may also like