Huset

3 gode råd til et funktionelt køkken

Køkkenet er et af de steder i hjemmet, hvor der foregår allermest. Der er altid noget at gøre i køkkenet. Uanset om det er madlavning, rengøring, eller vi blot henter et glas mælk eller en kop kaffe – eller får en sludder. Så er køkkenet utvivlsomt centrum for megen aktivitet. Hvilket også gør, at det helst skal fungere optimalt i en travl hverdag. Her kommer 3 gode råd til, hvordan du får det bedtse ud af dit køkken.

Undgå rod med god opbevaringsplads

Det første råd er godt at have med i tankerne, allerede når du vælger dit nye køkken. Ved at vælge et køkken med masser af opbevaringsplads, slipper du for rod på bordene. Det er dog ikke kun et spørgsmål om plads i skabe og skuffer, men også om, at indholdet i disse kan opbevares på en måde, der gør det både overskueligt og let tilgængeligt. Læg gerne nogle tanker i fordelingen i dine skabe og skuffer, så tingene er lette at finde. Hav også med i tankerne, hvilke ting du bruger mest, og have disse lettere tilgængeligt. Spiser du for eksempel havregryn hver morgen, så er der tid og besvær at spare, på at putte dem i et opbevaringsglas som står lige først for i skabet. Dermed slipper du for, hver morgen at skulle rode gennem diverse poser mel og sukker, for at finde din morgenmad.

Vælg materialer med lidt vedligehold

Sørger du for god opbevaring, bør du have meget lidt stående fremme på køkkenbordet. Det gør det let at tørre af og holde rent. Men der er selvfølgelig forskel på hvilke materialer du har i dit køkken. Nogle bordplader, gulve og skabe kræver mere vedligehold end andre. Hvis du har et blankt køkken, kan man hurtigt se fedtede fingre, og et trægulv er ofte let at plette. Vælg derfor hellere materialer som let lader sig holde rene, uden en masse vedligehold. Det samme gælder dine køkkenredskaber og service. Vælger du noget der må komme i opvaskemaskinen, slipper du for det rod der ofte kommer, af den håndopvask der samler sig sammen på køkkenbordet.

Gør affaldssorteringen let

Hvis man ikke har et sorteringssystem i køkkenet, kan der hurtigt samle sig rod på køkkenbordet. Det er derfor en rigtig god ide at tage det i opløbet, og sørge for en let affaldssortering. Det kræver ganske små tiltag, og gør en stor forskel. Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvordan affaldet skal sorteres. Men generelt er det en god ide, med 3-4 spande med låg under håndvasken. Marker gerne på lågene, hvad der skal i de forskellige, så det er let at gå til. Det gælder en til almindeligt restaffald, en til madaffald, en til glas, metal og hård plast, samt en til pap og papir. Man kan med fordel have en større beholder et andet sted, til for eksempel papkasser og reklamer. Men en lille under håndvasken, gør det let og overskueligt at sortere de små ting fra husholdningen også.

You may also like